Uwindex
Image default
Gezondheid

Gezondheidsvoordelen van bijenpollen

Bijenpollen is natuurlijk voedsel dat afkomstig is van bijen. Het bestaat uit een mix van stuifmeel en nectar. Hoewel het vreemd klinkt, wordt bijenpollen al eeuwenlang door mensen over de hele wereld als supplement gebruikt. Bijenpollen zitten boordevol vitamines en mineralen, die je immuunsysteem kunnen stimuleren en andere gezondheidsvoordelen kunnen bieden.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Een ander voordeel van bijenpollen zijn de ontstekingsremmende eigenschappen. Het bevat arginine en lysine, twee essentiële aminozuren die ontstekingen in je lichaam helpen verminderen. De aanwezigheid van deze twee aminozuren maakt bijenpollen een geweldige bron van omega-3-vetzuren en eiwitten, die belangrijk zijn voor de algehele gezondheid. Bijenpollen helpen je ook om een ​​betere controle over je gewicht te krijgen, omdat het je eetlust en het verlangen naar ongezond voedsel vermindert door de verzadiging te vergroten. Dit betekent dat je gedurende de dag minder suikerpieken hebt, waardoor je niet aankomt.

Het risico op prostaatkanker verminderen

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen en komt meestal voor bij oudere mannen. Hoewel het langzaam groeit en vaak kan worden genezen als het vroeg wordt ontdekt, is prostaatkanker nog steeds de tweede belangrijkste doodsoorzaak. Wat hebben bijenpollen te maken met de gezondheid van de prostaat? Het antwoord is dat het stuifmeel het hormoon dihydrotestosteron (DHT) bevat. Men denkt dat dit de groei van prostaattumoren veroorzaakt. Onderzoek toont aan dat bijenpollen verbindingen bevatten die de DHT-productie remmen, waardoor het risico op prostaatkanker wordt verminderd.

Het kan ademhalings- en bronchiale problemen verlichten

Je weet misschien al dat bijenpollen kunnen helpen bij allergieën en astma, maar wist je dat het ook effectief is gebleken bij het verlichten van ademhalingsproblemen? Een studie uit 2016, gepubliceerd in de Journal of Ethnopharmacology, wees uit dat bijenpollen kunnen helpen bij bronchitis, longkanker, astma en andere ademhalingsproblemen. Bijen verzamelen stuifmeel van bloemen en bewaren het vervolgens voor consumptie. Men denkt dat de hogere concentratie aan voedingsstoffen in dit soort voedselbronnen beschermende eigenschappen heeft voor zowel honingbijen als mensen.

Bijenpollen kunnen symptomen van de menopauze verlichten

Bijenpollen zijn rijk aan B-vitamines, die essentieel zijn voor de aanmaak van hormonen. Bijenpollen bevatten ook veel zink en selenium, twee sporenelementen die helpen bij het reguleren van de hormoonspiegels. Onderzoek suggereert dat zink de ovulatie kan bevorderen bij vrouwen die amenorroe ervaren. In één onderzoek ontdekten onderzoekers dat het nemen van 15 mg oraal, tweemaal daags gedurende drie maanden de symptomen van de menopauze aanzienlijk verminderde. Dit komt omdat deze dosering de lichaamstemperatuur en oestrogeenspiegels verhogen.