Uwindex
Image default
Woning en Tuin

Wat zijn de oorzaken van een verstopt riool?

Wat zijn de oorzaken van een verstopt riool?

Verstopte riolen kunnen een van de gevaarlijkste loodgietersproblemen zijn, die leiden tot allerlei frustraties zoals dure reparaties en tijdelijk ongemak. Nog dringender zijn de potentiële gezondheidsrisico’s in verband met riooloverstorten als gevolg van verstopte toiletten of afvoeren. Het is belangrijk voor zowel huiseigenaren als bedrijven om te begrijpen wat de oorzaken zijn van deze verstoppingen, zodat ze in de toekomst kunnen worden voorkomen. In deze blogpost bespreken we enkele van de meest waarschijnlijke oorzaken van verstopte riolen, zodat u beter voorbereid bent als uw eigen leiding ooit vastloopt.

Boomwortels kunnen rioolbuizen verstoppen omdat ze groeien en water zoeken

Boomwortels kunnen een lastige aanwezigheid zijn in rioolbuizen. Omdat ze zich zijdelings uitbreiden en op zoek gaan naar water, groeien ze in de openingen van het leidingsysteem, waardoor het steeds moeilijker wordt deze veilig te onderhouden en te reinigen. Dit kan leiden tot opstoppingen, overstromingen en zelfs kostbare reparaties waarvoor professionele hulp nodig is. De beste verdediging hiertegen is preventie – voordat u een boom plant in de buurt van de rioolbuizen van uw huis, moet u stappen ondernemen om de buizen te beschermen met een laag beschermend materiaal, zoals stenen of verdichte grond, zodat boomwortels er niet in kunnen dringen. Met deze proactieve maatregelen kunt u niet alleen geld besparen, maar ook onnodige hoofdpijn door een verstopte riolering voorkomen.

Vreemde voorwerpen zoals speelgoed, luiers, toiletartikelen en andere voorwerpen die niet in de leidingen thuishoren, kunnen vast komen te zitten en een verstopping veroorzaken

Leidingen kunnen om verschillende redenen verstopt raken, maar enkele van de meest voorkomende verstoppingen ontstaan wanneer vreemde voorwerpen zoals speelgoed, luiers en toiletartikelen worden doorgespoeld of in de leidingen blijven steken. Deze voorwerpen zijn meestal te groot om door de buiswanden te passen en zelfs als ze toch door de afvoer komen, blijven ze vaak snel hangen of haken ze vast aan ander vuil dat zich na verloop van tijd in de buizen ophoopt. Huiseigenaren moeten altijd opletten wat er in hun leidingen terechtkomt en overwegen te investeren in een betrouwbaar afvoersysteem dat veel voorkomende verstoppingen kan voorkomen. Regelmatig onderhoud en inspectie van uw leidingen is ook een belangrijk onderdeel om ze soepel en efficiënt te laten werken.

Kookvet, olie en vetten die door de gootsteen worden gegoten, hopen zich na verloop van tijd op in de leidingen en veroorzaken verstoppingen

Velen van ons denken er niet over na om vet, olie of vetten door de afvoer te gieten. We weten echter niet dat deze schijnbaar onschuldige handeling na verloop van tijd grote problemen kan veroorzaken. Al deze weglopende materialen hopen zich op in de leidingen en vormen dikke korsten die uiteindelijk leiden tot verstoppingen. Deze verstoppingen kunnen vooral schadelijk zijn in oudere huizen met zwakkere leidingen en smallere afvoerruimtes. De beste manier om dit te voorkomen is gewoon helemaal geen vet en olie in de gootsteen te gieten en het op de juiste manier af te voeren. Een beetje extra moeite doen om de stoffen correct af te voeren kan uzelf en uw sanitairsysteem in een noodsituatie een hoop frustratie besparen.

Te veel zeep uit wasmachines of vaatwassers leidt tot verstopping

Verstopte afvoeren zijn vaak het gevolg van verkeerd gebruik van wasmachines en vaatwassers. Het gebruik van te veel zeep kan een ophoping veroorzaken die uiteindelijk leidt tot verstopping, wat zowel duur als lastig is. Om dit probleem te voorkomen, is het belangrijk de aanbevolen richtlijnen voor productgebruik te volgen; de meeste wasmiddelen geven aan dat u slechts een bepaalde hoeveelheid per lading mag gebruiken. Laat bovendien heet water door de machine lopen als deze klaar is, om eventuele extra resten van de schoonmaakmiddelen weg te spoelen. Als u deze tips volgt, gaan uw apparaten langer mee en voorkomt u dure reparaties in de toekomst.

Haren kunnen zich na verloop van tijd in de afvoer verzamelen, waardoor ze verstopt raken

Het hebben van een verstopte afvoer kan een echte hoofdpijn. De opbouw van haar en vuil in een afvoer is meestal de grootste boosdoener achter dergelijke verstoppingen. Haren die verstrikt raken in de afvoer kunnen werken als een magneet en zo smurrie en andere deeltjes aantrekken. Na verloop van tijd kan dit veranderen in een vervelende verstopping die slechte afvoer, wateroverlast en, het ergste van alles, mogelijk stinkende geuren veroorzaakt. Omdat haar licht is, geldt dat hoe meer het zich in de leidingen verzamelt, hoe langzamer het door de afvoer stroomt. Als u uw afvoer schoon en gezond wilt houden, moet u regelmatig preventief onderhoud plegen. Door proactieve maatregelen te nemen, zoals het uitvegen en schoonmaken van gootsteenzeven, het installeren van een inline filter in uw doucheafvoer, of het gebruik van een enzymreiniger om de paar maanden, kunt u ervoor zorgen dat uw afvoer jarenlang verstoppingsvrij blijft!

Leidingen die te smal zijn of beschadigd zijn door corrosie raken sneller verstopt

Als het gaat om waterleidingen, kunnen verstoppingen leiden tot allerlei problemen, niet in de laatste plaats een aanzienlijke verhoging van de waterdruk door de plotselinge beperking van de doorstroming. Daarom is het belangrijk dat leidingen regelmatig worden geïnspecteerd en onderhouden om vernauwing en corrosie te voorkomen: leidingen die te dun zijn geworden of corrosieve ophoping hebben ontwikkeld, lopen veel meer kans verstopt te raken dan leidingen in betere staat. Het in de gaten houden van uw sanitair en het tijdig laten uitvoeren van onderhoud kan u op de lange termijn zowel tijd als geld besparen, dus wacht niet te lang voordat u ervoor zorgt dat uw systeem goed werkt.

 

Kortom, een verscheidenheid aan factoren kan verstopte leidingen veroorzaken. Van boomwortels tot vreemde voorwerpen of te veel zeep, het is belangrijk om goed op te letten wat er in de afvoer terechtkomt en proactief onderhoud te plegen om verstoppingen in leidingen te voorkomen. Door zorg te dragen voor uw sanitairsysteem kunt u ook toekomstige problemen voorkomen die kunnen uitmonden in duurdere reparaties. Bovendien is het belangrijk aandacht te besteden aan de grootte en de conditie van uw leidingen en aan andere problemen zoals corrosie. Investeren in nooddiensten of preventieve maatregelen zoals periodieke reiniging of installatie van beschermende systemen kan zeer nuttig zijn om op lange termijn tijd en geld te besparen. Verstopte leidingen blijven een probleem dat snel moet worden opgelost, omdat ze aanzienlijke schade kunnen veroorzaken als ze niet worden gecontroleerd; met een voorzorgsmaatregel kunt u nachtmerries voorkomen. Als u hulp nodig hebt, kijk op Regio Riool Leiden

https://regioriool.nl/riooldiensten/riool-ontstoppen/riool-ontstoppen-leiden/