Uwindex
Image default
Woning en Tuin

Isolatie subsidie; hoe zit dat precies?

Het isoleren van een huis is een goede investering, want er kleven een hoop voordelen aan isoleren. Ten eerste kun je flink wat geld besparen op je energierekening, omdat je minder hoeft te stoken om het aangenaam warm te hebben. Isolatie zorgt er namelijk voor dat de warmte in huis niet meer kan ontsnappen en dus ook langer blijft hangen. Automatisch is dat ook weer beter voor het milieu, omdat er minder CO²-uitstoot is. Uiteraard kost het isoleren van een woning geld en het kan een forse investering zijn. Die je uiteraard kunt terugverdienen door te besparen op je energierekening. Maar je kunt ook een isolatie subsidie aanvragen. Hoe zit dat precies? Dat vertellen we in onze blog.

ISDE aanvragen via de Rijksoverheid

Via de Rijksoverheid kun je de ISDE aanvragen. ISDE staat voor Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Deze subsidie heeft dus betrekking op alles wat te maken heeft met verduurzamen en maatregelen die je kiest om op energie te besparen. De CO²-uitstoot in Nederland moet omlaag en daarom investeert de overheid fors geld in duurzame oplossingen. De bedragen die je krijgt liggen vast en in de regel is het dus ook een vast bedrag per vierkante meter. Hoe hoog de subsidie wordt is afhankelijk van de woning, de locatie van de woning en voor welke oplossingen je kiest.

Isolatie subsidie maximaliseren

Een voordeel van de ISDE is dat je de isolatie subsidie kunt maximaliseren. Wanneer je bijvoorbeeld in een jaar tijd twee oplossingen kiest om te verduurzamen, word je subsidie ook twee keer zo hoog! Op die manier kun je de investeringen fors verlagen en wordt je terugverdientijd ook korter. Een andere methode om het onderste uit de kan te halen is om ook eens te informeren bij je gemeente.

Subsidies van lokale gemeenten

Lokale gemeenten hebben ook potjes en budgetteren ieder jaar om verduurzamingsprojecten te financieren. Veel gemeenten doen dat door subsidies beschikbaar te stellen voor haar inwoners. Deze subsidie staat volledig los van de ISDE vanuit de Rijksoverheid. Dus je kunt zowel van de landelijke als de lokale overheid geld ontvangen om je huis te verduurzamen. 

Waar krijg je subsidie voor?

Isolatie subsidie krijg je in de regel voor het aanbrengen van isolerende maatregelen, maar niet alle verduurzamingen worden ook als zodanig geclassificeerd. De ISDE kun je dus alleen aanvragen wanneer je in één of meerdere oplossingen investeert;

 

  • Spouwmuur en muurisolatie

  • Dakisolatie

  • HR++, HR+++ of triple glas isolatie

  • Vloerisolatie

Wanneer krijg je geen isolatie subsidie?

Je krijgt geen isolatie subsidie wanneer de isolerende maatregelen niet voldoende isoleren. Per isolatiemethode staat hier een waarde voor die vaak als de Rc-waarde wordt uitgedrukt. Dit cijfer heeft een ondergrens. Zit je daarboven zit je goed en als je daaronder zit wordt subsidie aanvragen lastig. Ook voor andere duurzame maatregelen, zoals zonnepanelen krijg je tegenwoordig geen subsidie meer. Voor een warmtepomp daarentegen weer wel, wat ook een goede oplossing is om te besparen op de energie. Dus het is net als isolatie een oplossing die beter is voor het milieu en je portemonnee.