Uwindex
Image default
Particuliere dienstverlening

Wat is elektrische belasting?

Wanneer er wordt gesproken over het vermogen en het gebruik daarvan in technologische toepassingen van elektriciteitssystemen dan wordt daarmee de elektrische belasting bedoeld. De elektrische belasting is dan ook één van de belangrijkste principes van elektrische energie en transmissie. 

Er zijn dan ook vele bedrijven die kunnen helpen bij het vinden van de geschikte systemen, ongeacht de belasting van het stroomsysteem. 

De elektrische belasting is in principe het apparaat dat elektrische energie verbruikt. Met andere woorden is het dus een apparaat dat elektrische energie van stroom omzet in verschillende vormen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan warmte en licht. 

Daarbij kan de elektrische belasting gecombineerd, resistief, capaciteit of inductief zijn. De term belasting kan dan ook in verschillende contexten gebruikt worden. 

De verschillende soorten elektrische belastingen 

Je hebt de weerstandsbelasting. Denk hierbij bijvoorbeeld aan broodroosters, ovens, gloeilampen, ruimteverwarming en koffiezetapparaten. 

Daarbij heb je ook de inductieve belasting. Inductieve belastingen voeden elektromotoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stofzuigers, wasmachines, vaatwassers, de compressoren in koelkasten en airconditioners. In tegenstelling tot resistieve belastingen hebben zuiver inductieve belastingen maximum-, minimum- en nulpunten uit een fase, omdat de stroom een sinusvormige volgorde volgt en dus piekt na de sinusspanning. 

Dan heb je ook de capacitieve belasting. Net als de inductieve belasting heeft de capacitieve belasting zowel stroom- als spanningsgolven. Het grootste verschil tussen de capacitieve en een inductieve belasting is dat de stroom piekt voor de spanning. 

In tegenstelling tot inductieve en resistieve belastingen bestaan capacitieve belastingen niet geïsoleerd. Capacitieve belastingen worden gebruikt in combinatie met andere elektrische belastingen, met name inductieve belastingen.

Waarom is het belangrijk om de elektrische belasting te begrijpen?

De belangrijkste reden om de belasting te begrijpen is om het energieverbruik van het huis beter te begrijpen. De elektrische belasting geeft aan hoeveel elektriciteit de apparaten in je huis nodig hebben, wat aangeeft hoeveel stroom je huis verbruikt.

Als je de elektrische vereisten van de belangrijkste apparaten van het huis kent, kun je de maandelijkse elektriciteitsrekening beter in de gaten houden. Natuurlijk kan je ook altijd een bedrijf bellen zoals deze elektricien in Ede die verstand heeft van dit soort zaken, want het kan nogal ingewikkeld zijn.