Uwindex
Image default
Particuliere dienstverlening

Wat kan je doen tijdens het rouwproces

Wanneer iemand in je omgeving is gestorven, dan kan het zijn dat je je ontzettend verdrietig voelt. Ook kunnen er andere emoties aanwezig zijn. Het kan dan ook zijn dat je niet goed weet hoe je met deze emoties moet omgaan. Het rouwproces is dan ook een serieuze gebeurtenis en dit moet je dan ook met geduld behandelen. Iedereen zijn of haar rouwproces is anders en bij iedereen kan dit dan ook langer of korter duren. Vergelijk je eigen rouwproces ook dan niet met dat van iemand anders. De ene persoon kan de overledene net wat langer en beter hebben gekend, waardoor het rouwproces dan hoogstwaarschijnlijk ook anders zal verlopen. Ook vanwege het feit dat iedereen anders is kan een rouwproces dan ook anders verlopen. Als je niet goed weet wat je moet doen dan zal er in deze blog een paar tips gegeven worden over wat je kan doen tijdens het rouwproces. 

Doe de dingen die je leuk vind 

Ga vooral dingen doen die je leuk vind. Als dit bijvoorbeeld een pretpark bezoeken is, ga dan met vrienden of familieleden een pretpark bezoeken en probeer er het beste van te maken. Als je het prettiger vindt om thuis te zitten en een boek te lezen of een serie te kijken, dan is dat ook goed. Zoek vooral de dingen op waar je blij van wordt en waar je rustig van wordt. Het zal je hoofd dan ook rustiger maken, waardoor je beter door het rouwproces kan gaan. 

Forceer niks 

Het kan natuurlijk ook zijn dat je totaal geen zin hebt om dingen te doen. Je bent dan zeker niet verplicht om op zulke momenten de deur uit te gaan. Als jij je prettiger voelt om thuis te blijven, dan moet je dat vooral doen. Zoals eerder is gezegd is iedereen anders en is dus ook het rouwproces anders. Vooral in het begin zul je misschien merken dat je wellicht minder motivatie hebt om dingen te gaan doen en dat is dan oke. Forceer jezelf niet wanneer anderen zeggen dat je bijvoorbeeld iets moet doen. Doe het vooral op je eigen tempo. Als je merkt dat je moeite hebt bij het rouwproces, kun je altijd hulp zoeken bij specialisten zoals www.irmaboonuitvaartzorg.nl.