Uwindex
Image default
Bedrijven

Hoe werkt het aanvragen van een VOG?

Heb je een VOG nodig voor een visum of omdat je een nieuwe baan hebt? Voor veel banen is het verplicht om een VOG aan te vragen. VOG is de afkorting voor Verklaring Omtrent Gedrag. Hier vind je alles wat je moet weten voor het aanvragen van een VOG.

Wat is een VOG?

Een VOG is een bewijs dat jouw (juridische) verleden geen probleem is voor een toekomstige opdracht of functie. Als je een VOG aanvraagt controleert Justis of er strafbare feiten uit je verleden een probleem kunnen zijn bij een functie of andere reden waarvoor je de VOG aanvraagt. Als je een strafblad hebt krijg je dus haast nooit een VOG. Daardoor kan je verschillende functies niet uitoefenen en kan je dus ook geen visum krijgen.

Waarvoor heb je een VOG nodig?

Een VOG kan wettelijk verplicht zijn. Dit geldt voor functies zoals docenten, taxichauffeurs en gastouders. Ook een werkgever kan het voor sommige functies verplicht stellen om een VOG aan te vragen. Dit gebeurt vaak als je gaat werken met vertrouwelijke gegevens, geld, goederen of kwetsbare personen. Voor dit soort banen is het dus vaak verplicht om een VOG af te geven, anders wordt je niet aangenomen. Ook voor andere zaken is het soms verplicht om een VOG aan te vragen. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van een visum of als je je wilt aanmelden bij een schietvereniging. 

Ondernemingen moeten voor sommige gelegenheden ook een VOG aanvragen. Als zij bijvoorbeeld bepaalde contracten willen afsluiten of lid willen worden van een brancheorganisatie. Voor ondernemingen bestaat er een apart aanvraagformulier voor de VOG. Raak hiermee dus niet in de war als je particulier bent.

Hoe werkt het aanvragen van een VOG?

Je kunt op verschillende manieren een VOG aanvragen. Allereerst kan je een afspraak maken via de gemeente. Je moet dan fysiek naar het stadsdeelkantoor. Heb je hier geen tijd voor of geen zin in? Dan heb je nog andere opties voor het aanvragen van een VOG. Digitaal VOG aanvragen kan via de website van Justis, maar dit kan alleen als het bedrijf, waar je bijvoorbeeld wilt werken de VOG digitaal aanvraagt. Je hoeft dan zelf alleen nog de aanvraag te bevestigen met je Digid. Uit de praktijk blijkt alleen dat weinig ondernemingen dit doen. Dan sta je er dus alsnog alleen voor. Er zijn veel online platforms die de VOG aanvraag voor jou digitaal kunnen regelen. Je betaalt aan hun een een vergoeding en zij vragen de VOG voor je aan. Een voorbeeld van zo’n platform is Uw VOG. Dit is een betrouwbaar platform voor VOG aanvragen. Je hoeft alleen zelf je gegevens in te vullen en zij vragen de VOG aan. Daarna betaal je nog voor de VOG zelf aan Justis.