Uwindex
Image default
Bedrijven

Heeft u last van winterdepressie?

Winterdip, winterdepressie hoe u het ook wilt noemen het klinkt ons allemaal wel bekend in de oren. Een winterdepressie wordt ook wel beschreven als depressief en neerslachtig gevoel gedurende herft en winter. Dit wordt dan voornamelijk veroorzaakt door de verstoring van het ritme van het lichaam. Dit komt dan weer door de verandering in de hoeveelheid licht. Net als dat bloemen en planten een bepaalde hoeveel licht nodig hebben om te functioneren, gebruikt de mens de hoeveelheid licht voor zijn biologische klok. Zo maakt het lichaam melatonine wat een belangrijk hormoon is om in slaap te vallen. In het algemeen wordt er bij het korter worden van de dagen meer melatonine aangemaakt door het lichaam. Als gevolg kunt u zich dus slaperig voelen.

 

Gelukkig is een winterdepressie geen “echte” depressie. Daarom is winterdip een betere benaming voor het jaarlijkse terugkomende fenomeen. Echter hebben sommige mensen zoveel last van de klachten dat men wel degelijk kan spreken van een winterdepressie

 

De symptomen van winterdepressie zijn vrij algemeen. Zo kunt u extra vermoeid zijn, meer behoefte aan slaap hebben, prikkelbaar en minder concentratie hebben door een verandering in uw slaappatroon. Met betrekking tot humeur kunt u zich somber voelen, minder kunnen genieten en minder behoefte hebben aan sociaal contact.

 

Er zijn enkele tips om een winterdepressie tegen te gaan. Zo kan lichttherapie veel menen helpen met hun klachten. Verder wordt aangeraden om te blijven bewegen in de buitenlucht en gezond te blijven eten.

 

Als u zich herkent in de bovengenoemde symptomen is het belangrijk om te weten dat u niet de enige bent. In Nederland zijn er ruim 40000 mensen bekend die aantoonbaar last hebben van een winterdepressie. Het is verder niet duidelijk waarom niet iedereen wordt beïnvloed.  Zoals gezegd hebben sommige mensen er meer last van dan andere.

Bezoek de website voor meer informatie : Klik hier