Uwindex
Image default
Dienstverlening

Boehoe!

Al duizenden jaren zorgen deze lieve dieren voor opvulling van het landschap, sterke botten en volle buiken. De koe is een van de meest gefokte dieren ter wereld. In Nederland is de koe heel populair en lopen er meer dan 4 miljoen runderen rond. Het grootste deel van deze dieren is de vrouwelijke variant die beter bekend staat onder de naam koe. Een mannetje wordt een stier genoemd, maar veel daarvan worden als kind (kalf) al geslacht voor de productie van vlees. Dit omdat stieren geen melk geven en dus eigenlijk niet rendabel zijn, tenzij ze voor het fokken gebruikt worden.

De mens en de koe gaan al jaren samen. We moeten ver zoeken in de geschiedenis, maar de koe is voor het eerst gedomestiseerd ongeveer 10000 jaar geleden. De koeien die we tegenwoordig in de weide zien liggen stammen af van de inmiddels uitgestorven oeros: Bos Primigenius. Sinds de middeleeuwen komt deze oervorm van het rund niet meer voor. Toch proberen wetenschappers door selectief te fokken weer de oeros in het bos te krijgen. Ook word er selectief doorgefokt waardoor vlees en melkproductie de afgelopen jaren enorm is toegenomen. Een gemiddelde koe leverde in 1900 nog ongeveer 2500 liter melk per jaar. Tegenwoordig bestaan er koeien die 12000 liter per jaar aantikken. Van de melk worden weer veel verschillende voedingsmiddelen gemaakt zoals kaas, kwark, yoghurt en boter. Een gemiddelde koe gaat zo een 6 jaar mee en wordt vervolgens naar het slachthuis gebracht. Een koe kan echter makkelijk 15 jaar oud worden.

Voordat het zo ver is dat het dier rijp is voor de slacht worden koeien gehouden op de boerderij. Zeker de laatste jaren kijkt men steeds professioneler naar de stalinrichting voor deze koeien. Vroeger was het normaal om zo veel mogelijk dieren in zo weinig mogelijk ruimte te stoppen. Echter is het dierenwelzijn een steeds belangrijkere factor bij de consument geworden. Daarom worden de dieren meer ruimte gegund en worden stallen steeds efficiënter ingedeeld. Ook gaat een stuk meer automatisch tegenwoordig. Zo is er een koeborstel, dit is een soort wasstraat voor koeien waarin alle viezigheid van de dieren wordt gespoeld. Zo voorkomt men enge ziekten en eczeem bij de dieren.

Bezoek de website voor meer informatie : Klik hier