Uwindex
Image default
Sport

Het belang van sporten

Tegenwoordig zitten mensen te veel en bewegen ze te weinig. Niet heel vreemd, want velen zitten er niet op te wachten om na een lange dag op kantoor nog even te gaan sporten. Dit heeft echter wel een negatief effect op de gezondheid. Er hangen namelijk enorm veel voordelen aan sporten. Gelukkig neemt de hoeveelheid sportende mensen beetje bij beetje toe. Er is vooral een stijgende lijn te zien in de populariteit van sporten als padel en voetbal. Benieuwd wat sporten voor jou kan betekenen? Lees dan even verder. 

Voel je fysiek gezonder

Door voldoende te bewegen en te sporten zul je je fysiek beter voelen. Je krijgt op den duur een betere conditie en een gezondere levensstijl. Daarbij zul je ook merken dat je meer spierkracht krijgt. Een bijkomend voordeel is dat mensen die regelmatig sporten beter slapen dan de mensen die dat niet doen. Door te bewegen raak je overtollige energie kwijt, wat goed is voor je nachtrust. Medisch gezien maakt sporten je ook een stuk gezonder. Het verkleint namelijk het risico op hart- en vaatziekten, beroertes, osteoporose (het poreus worden van bot) en obesitas. Ook in geval van een chronische aandoening is gebleken dat sporten de gezondheidstoestand in veel gevallen verbetert. Daarbij heeft onderzoek uitgewezen dat mensen die met regelmaat bewegen en sporten tot wel 30% minder risico lopen om vroegtijdig te overlijden.

Voel je mentaal gezonder

Naast alle voordelen van sporten voor je fysieke gezondheid, heeft het ook voordelen voor je mentale gezondheid. Je zult je in principe na het sporten altijd beter voelen dan ervoor. Het is zelfs gebleken dat voldoende bewegen depressies en psychische klanten tegengaat en zelfs de ontwikkeling van onder andere dementie vertraagt. Ook je zelfbeeld kan enorm verbeteren door te sporten. Verder zal je cognitie, ofwel hoe je mentaal dingen verwerkt verbeteren. Hieronder vallen onder andere je vaardigheden omtrent aandacht, geheugen, het nemen van beslissingen en het leren van nieuwe dingen en vaardigheden. Ook zul je makkelijker problemen kunnen oplossen en betere sociale vaardigheden hebben wanneer je met enige regelmaat sport. Het laatste zie je vooral terug in teamsporten: doordat je alleen goede prestaties kunt leveren wanneer je goed samenwerkt, zul je in het dagelijks leven ook beter kunnen samenwerken en communiceren.